Coraz więcej osób jest świadomych zagrożeń jakie niosą za sobą duże ilości odpadów.
Dlatego też staramy się dbać o to aby segregować nasze odpady, najczęściej będziemy mogli podzielić odpady papierowe, szklane i plastikowe. Dużym problem jest duża ilość butelek plastikowych, które nie mogą zostać przetworzone. Warto także zwrócić uwagę na worki na śmieci jakie na co dzień używamy. Klienci czytają informację na etykiecie, która łagodzi ich obawy o środowisko. Zamiast próbować używać produktu zgodnie z zaleceniami lub wręcz podejmować w przyszłości świadome działania, konsument może wyrządzić dalsze szkody, takie jak nadmierne używanie worków na śmieci. Worki plastikowe powinny być używane tylko zgodnie z przeznaczeniem. Rozrzucone jako mniejsze, biodegradowalne i kompostowalne torby rozpadają się szybciej pod wpływem słońca, deszczu i powietrza niż standardowy worek na śmieci. Jednak wciąż rozpadają się na tysiące malutkich plastikowych kawałków, które są konsumowane przez zwierzęta i umieszczane w ciekach wodnych. W rzeczywistości, szybko rozpadając się na tak wiele małych kawałków, torby te mogą wyrządzić więcej szkody niż standardowy plastik. W rzeczywistości worki ze śmieciami trafiają do profesjonalnych spalarni i kompostowni gdzie mogą rozkładać się w sposób ekologiczny. Do ich produkcji wykorzystuje się tworzywa sztuczne wykonane z krótkotrwałego węgla, który szybko się rozpuści i utworzy nietoksyczne bioplastiki. Worki na śmieci z liniowego polietylenu o niskiej gęstości zalecane są na ostre przedmioty, ponieważ zapewniają dużą odporność na przebicie i rozdarcie. Mogą być wykorzystywane do przenoszenia potłuczonego szkła lub ostrych odpadów spożywczych. Worki na śmieci z polietylenu o dużej gęstości HDPE dobrze nadają się do przechowywania nieostre przedmioty, są także idealne do przechowywania ogólnych odpadów spożywczych i biurowych, a także hotelowych toreb na pranie.
Obecnie worki produkowane są w nowych technologiach wykonane z konstrukcji rurowej, która pomaga wyeliminować pękanie szwów bocznych.
Z pewnością warto wykorzystywać worki na śmieci bio, dzięki którym będziemy mogli zadbać o środowisko. Kiedy chcemy właściwie segregować odpadki, warto pamiętać o kilku zasadach segregowania. Przykładowo wiele osób zakłada, że pudełka po pizzy nadają się do recyklingu. Większość pudełek ma na sobie symbole recyklingu i jest tradycyjnie wykonana z tektury falistej. Same w sobie nadają się do recyklingu. Jednak pudełka na których znajdują się pozostałości po pizzy nie są dobrym materiałem do recyklingu. Żywność jest jednym z najgorszych zanieczyszczeń w procesie recyklingu papieru. Tłuszcz i olej nie stanowią tak dużego problemu dla plastiku, metalu i szkła, ponieważ te materiały są poddawane recyklingowi w procesie termicznym. Gdy produkty papierowe są poddawane recyklingowi, są mieszane z wodą i zamieniane w zawiesinę. Ponieważ wszyscy wiemy, że woda i olej nie mieszają się, problem jest jasny. Tłuszcz z pudełek po pizzy powoduje tworzenie się oleju na górze zawiesiny, a włókna papieru nie mogą oddzielać się od olejów podczas procesu roztwarzania. Zasadniczo to zanieczyszczenie powoduje zniszczenie całej partii. Z tego powodu inne artykuły spożywcze nie nadają się do recyklingu, będą to zużyte talerze papierowe, serwetki, ręczniki papierowe. Robiąc zakupy w sklepie często korzystam z małych woreczków, codziennie zużywamy wiele sztuk pakując w nie owoce czy warzywa. Oczywiście dobrym pomysłem będzie zmniejszenie ich użycia. Ale można także wybierać jeśli jest to możliwe torebki biodegradowalne. Codziennie miliony tego rodzaju torebek ląduje na wysypiskach śmieci, część z nich trafia do wody, rzek, oceanów tworząc całe wyspy śmieci. Obecnie jest to duży problem zwłaszcza na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego, gdzie zalega wiele śmieci plastikowych, które następnie po rozłożeniu na mniejsze kawałki pochłaniane są przez ryby. Dlatego tak ważne jest aby zadbać o tego rodzaju szczegóły.