Skip to content
Menu
  • O firmie
  • Hale produkcyjne
  • Hale magazynowe
  • Hale przemysłowe
  • Blog – poznaj ciekawe artykuły
  • Kontakt
VIRMET Przemysław Strzylski

Czynniki wpływające na oznaczenie indeksu glikemicznego żywności

Posted on 16 lutego, 2020

Wiele czynników może wpływać na wartość indeksu glikemicznego żywności lub posiłku, w tym rodzaj cukru, struktura skrobi, metoda przetwarzania, oraz ilość składników odżywczych.

Błędne jest przekonanie, że wszystkie cukry mają wysoki indeks glikemiczny. Oznaczenie glikemiczne cukru w rzeczywistości waha się od zaledwie 19 dla fruktozy do 105 dla maltozy. W związku z tym oznaczenie IG żywności częściowo zależy od rodzaju cukru, który zawiera. Skrobia jest węglowodanem złożonym z dwóch cząsteczek: amylozy i amylopektyny. Amyloza jest trudna do strawienia, podczas gdy amylopektyna jest lekkostrawna. Żywność o wyższej zawartości amylozy będzie miała niższy wynik IG. Metody przetwarzania, takie jak mielenie i wałkowanie, zakłócają cząsteczki amylozy i amylopektyny, podnosząc wartość IG. Ogólnie rzecz biorąc, im bardziej przetworzona jest żywność, tym wyższy jest jej indeks glikemiczny. Zarówno tłuszcz, jak i kwas spowalniają tempo trawienia i wchłaniania pokarmu, co skutkuje niższym IG. Dodanie tłuszczów lub kwasów, takich jak awokado lub sok z cytryny, obniży indeks posiłku. Techniki przygotowania potraw i gotowania mogą również zmienić oznaczenie glikemiczne. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej gotowane jest jedzenie, tym szybciej jego cukry zostaną strawione i wchłonięte, co podnosi indeks glikemiczny.

Niedojrzałe owoce zawierają złożone węglowodany, które rozkładają się w cukry w miarę dojrzewania owoców. Im bardziej dojrzały owoc, tym wyższy jest jego IG. Na przykład, niedojrzały banan ma wartość 30, podczas gdy przejrzały banan ma 48, więcej informacji przeczytasz na stronie https://www.fitxpress.pl/indeks-glikemiczny/. Cukrzyca jest złożoną chorobą dotykającą miliony ludzi na całym świecie. Osoby z cukrzycą nie są w stanie skutecznie przetwarzać cukrów, co może utrudniać utrzymanie zdrowego poziomu cukru we krwi. Jednak dobra kontrola poziomu cukru we krwi pomaga zapobiegać i opóźniać wystąpienie powikłań, w tym chorób serca, udaru mózgu oraz uszkodzenia nerwów i nerek. Szereg badań sugeruje, że diety o niskim indeksie glikemicznym mają wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Artykuły jakie mogą Cię zainteresować:

Uniwersalne ozdoby architektoniczne
Zaprezentuj swoją markę w odpowiedni sposób
Zadbaj o wybór rękawic ochronnych
Taśmy tkaninowe – rodzaje i zastosowanie
Sklep w którym nigdy nie zabraknie wyśmienitych alkoholi na prezent
Czy można skutecznie ochronić rzepak?
Styl glamour w salonie – jakie wyposażenie jest potrzebne?
Postępuj zgodnie z tymi wytycznymi dotyczącymi sukcesu w biznesie domowym
Realizacja prac przy wykorzystaniu podnośnika koszowego
Jak działają panele słoneczne?
Fachowe docieplenia na które warto postawić
Przy zakupie kotła gazowego pamiętaj o tych rzeczach!

Hale produkcyjne

Nasze hale produkcyjne są nie tylko dostosowane do określonego procesu produkcji, ale poza tym również można o nich mówić, jako o bardzo bezpiecznych w użytkowaniu.

Hale magazynowe

Nasze hale magazynowe posiadają także bardzo zróżnicowane kształty, co oczywiście nie pozostaje obojętne dla potencjalnego klienta

Hale przemysłowe

Nasze hale przemysłowe są bardzo ściśle dopasowane do indywidualnych wymagań klienta, a tym samym produkujemy je dla bardzo zróżnicowanych sektorów rynkowych, na bardzo różne przeznaczenie

Artykuły na blogu

  • Badanie opinii klientów – dlaczego warto je prowadzić z recom system?
  • Projekt domu parterowego – funkcjonalność, wygoda i styl w jednym
  • Holowanie auta w krakowie – krok po kroku, co musisz wiedzieć
  • 5 znaków, że Twoja posadzka woła o pomoc
  • Aluminiowe pojemniki dla branży gastronomicznej od Alfatec Pro

Kategorie artykułów

  • Biznes
  • Blog
  • Budownictwo
  • Dom
  • Finanse
  • Handel
  • Rozrywka
  • Turystyka
  • Uroda
  • Usługi
  • Zdrowie

Partnerzy

gsmzone.com.pl
amarokdesign.pl
walczak.net.pl

©2025 VIRMET Przemysław Strzylski | WordPress Theme by Superbthemes.com