Woda odgrywa kluczową rolę w produkcji mleka, kontroli temperatury ciała i wielu innych funkcjach organizmu u bydła mlecznego. Podczas gdy zarządzanie paszami i racjami żywnościowymi jest ogólnie monitorowane szczegółowo, pobieranie wody, dostępność i jakość są często pomijane.
Krowy zużywają około 4-4,5 litra wody na każdy litr wyprodukowanego mleka, a woda pitna może zaspokoić 80–90% całkowitego zapotrzebowania krowy mlecznej na wodę. Ogólnie krowy piją tylko kilka razy dziennie, podczas których spożywają łącznie od 10 do 20 litrów wody. W szczególności krowy lubią pić po dojeniu i podczas karmienia. Zachowanie to jest wyraźnie widoczne w stadach, w których krowy pójdą napić się wody po wizycie w dojarce. Jeśli chodzi o dostępność wody, na grupę krów powinny przypadać co najmniej dwa punkty wodne. Zapobiegnie to monopolizacji przez dominujące krowy pojedynczego punktu wody. Niewystarczające zaopatrzenie w wodę lub woda złej jakości powoduje straty produkcyjne, zmniejsza ogólną odporność na choroby i czasami prowadzi do wybuchu choroby. Woda jest również niezbędna do trawienia. Bydło ograniczy spożycie paszy, jeśli jego zaopatrzenie w wodę jest ograniczone lub jeśli zaopatrzenie w wodę jest złej jakości lub ma zły smak.
Zwłaszcza w upalne letnie dni, kiedy zwierzęta cierpią z powodu upałów, zużycie wody u krów może drastycznie wzrosnąć. Aby krowy mogły spożywać tak duże ilości wody, dodatkowe punkty wody są niezbędne, gdy temperatura powietrza wzrośnie. Mleko to 87% wody, dlatego utrzymanie zapasu świeżej, czystej wody jest niezbędne do wysokiej produkcji mleka. Optymalne poidła dla bydla są zbudowane z myślą o sile i długowieczności, znosząc z łatwością ewentualne uszkodzenia i są łatwe w obsłudze, aby zagwarantować twojemu stadu dostęp do potrzebnych zapasów świeżej wody. Mają zawór o dużej pojemności, więc krowy mają zawsze wystarczającą ilość wody. Niektóre modele zapobiegają zamarzaniu wody w nieogrzewanych oborach. Opcjonalny element grzewczy można zamontować na ekstremalne okresy mrozu.