Skip to content
Menu
  • O firmie
  • Hale produkcyjne
  • Hale magazynowe
  • Hale przemysłowe
  • Blog – poznaj ciekawe artykuły
  • Kontakt
VIRMET Przemysław Strzylski

Pieczenie z funkcją termoobiegu

Posted on 14 marca, 20204 marca, 2020

Każdy z nas wie czym jest piekarnik, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę z różnic między piekarnikiem konwencjonalnym a konwekcyjnym. Tradycyjny piekarnik ogrzewa nasze jedzenie gorącym powietrzem, zazwyczaj posiada dwie grzałki górną i dolną.

Tymczasem piec konwekcyjny idzie o krok dalej, opierając się na zasadzie konwekcji, która wymusza ruch gorącego. Z tyłu znajdziemy specjalny wentylator, który wprowadza powietrze w ruch. To właśnie wentylator odróżnia piec konwekcyjny od tradycyjnego piekarnika. Piece konwekcyjne mają również układ wydechowy, który pomaga cyrkulować gorące powietrze wokół komory piekarnika. Układ wydechowy usuwa również wilgoć powstałą w procesie gotowania.

Na rynku może znaleźć piece konwekcyjne gazowe, oraz elektryczne, obecnie powszechniejsze są modele elektryczne. W tym przypadku wentylator nie jest narażony na niebezpieczeństwo związane z płomieniem.

Niektóre nowsze modele pieców konwekcyjnych gazowych mają jednak mniejsze wentylatory umieszczone w taki sposób w piekarniku, aby uniknąć niebezpieczeństwa. Wentylatory są zwykle umieszczone centralnie w piekarniku, co zapewnia bardziej równomierne gotowanie i lepszą cyrkulację ciepła.

Czynniki te, w połączeniu z faktem, że piece konwekcyjne mogą szybciej rozprowadzać ciepło niż tradycyjne odpowiedniki, mogą skutkować szybszym gotowaniem czy pieczeniem i niższymi rachunkami za energię. Obecnie piece konwekcyjne posiadają wiele różnych opcji, dzięki czemu więc można podzielić pieczenie na kilka części, przykładowo w początkowej fazie użyć konwekcji, a w kolejnym etapie piec tradycyjnie. Podobną zasadę działania do pieców konwekcyjnych znajdziemy w przypadku komory fermentacyjne. Służą one do wzrostu ciasta w piekarniach oraz przemyśle cukierniczym, znajdziemy modele z kilkoma pułkami, lub też modele, do których możemy wjechać wózkiem, co będzie bardzo wygodną opcją. Dzięki nim ciasto szybciej rośnie, i czas przygotowania bułek czy chleba znacznie się skraca.

Artykuły jakie mogą Cię zainteresować:

Potrzebujesz pomocy przy zakupie ubezpieczenia na życie?
Oświetlenie przemysłowe LED - co musisz wiedzieć
Wyprzedaże sezonowe – w jakich przypadkach sprawdzi się namiot handlowy?
Aby uzyskać najbardziej soczyste odpowiedzi na temat generowania leadów, sprawdź ten artykuł
Holowanie auta w krakowie – krok po kroku, co musisz wiedzieć
Konkretne regulatory wzrostu na które należy zawsze postawić
Przekładnie ślimakowe - zalety i zastosowanie
Skuteczne uzupełnianie braków w uzębieniu
Elektryczne piece obrotowe i linie do bułek
Domki do wynajęcia jako baza Orlich Gniazd
Świetne wskazówki dotyczące skutecznego marketingu mobilnego
Czarne kafelki dodadzą odrobinę elegancji do przestrzeni

Hale produkcyjne

Nasze hale produkcyjne są nie tylko dostosowane do określonego procesu produkcji, ale poza tym również można o nich mówić, jako o bardzo bezpiecznych w użytkowaniu.

Hale magazynowe

Nasze hale magazynowe posiadają także bardzo zróżnicowane kształty, co oczywiście nie pozostaje obojętne dla potencjalnego klienta

Hale przemysłowe

Nasze hale przemysłowe są bardzo ściśle dopasowane do indywidualnych wymagań klienta, a tym samym produkujemy je dla bardzo zróżnicowanych sektorów rynkowych, na bardzo różne przeznaczenie

Artykuły na blogu

  • Flufenacet wycofany – alternatywy dla rolników w 2025 roku
  • Kabiny prysznicowe – funkcjonalność i styl w nowoczesnej łazience
  • Dachówki ceramiczne – dlaczego warto je wybrać?
  • Elektromobilność na drogach: przyszłość transportu dostawczego
  • Naturalne suplementy – fakty i mity

Kategorie artykułów

  • Biznes
  • Blog
  • Budownictwo
  • Dom
  • Finanse
  • Handel
  • Rozrywka
  • Turystyka
  • Uroda
  • Usługi
  • Zdrowie

Partnerzy

gsmzone.com.pl
amarokdesign.pl
walczak.net.pl

©2025 VIRMET Przemysław Strzylski | WordPress Theme by Superbthemes.com