Skip to content
Menu
  • O firmie
  • Hale produkcyjne
  • Hale magazynowe
  • Hale przemysłowe
  • Blog – poznaj ciekawe artykuły
  • Kontakt
VIRMET Przemysław Strzylski

Najlepsze typu mąki do wypieku chleba

Posted on 4 marca, 2021

Pomimo że przepis na upieczenie chleba jest dość prosty, ponieważ zawiera on najczęściej tylko mąkę, wodę i cukier to jednak upieczenie bochenka chleba nie jest sprawą łatwą.

Dzieje się tak ze względu na zakwas, odpowiednio wcześniej powinniśmy przygotować mieszankę mąki i wody, która stanie się podstawą zakwasu, powinna ona posiadać odpowiednią temperaturę, a ponadto powinna fermentować przez określony czas. Najczęściej przyjmuje się że jest to 4 do 7 dni, w tym czasie uzyskuje ona odpowiednie właściwości, zakwas wówczas nadaje się do wyrobu chleba. Warto zwrócić uwagę na rodzaj mąki, najpopularniejsza jest mąka pszenna, ale także możemy kupić chleb z mąki żytniej, lub też mąki można mieszać uzyskując różnego rodzaju smaki, właściwości pieczywa. Każda mąka posiada swój typ, mąki różnią się stopniem oddzielenia otrębów, jakie znajdziemy w naszych sklepach. Najczęściej spotykana jest mąka typ 450 czyli mąka krupczatka, mąka typ 550 luksusowa, możemy także spotkać mąkę do bułek 650, a także do chleba 750. Jeżeli chcemy aby pieczywo się udało powinniśmy zwracać uwagę na wybór mąki, podobnie jeżeli będziemy chcieli otrzymać chleby razowe na zakwasie, wówczas będzie potrzebna mąka typu 1400, 1800 czy też typ 2000. Najlepsze typu mąki do wypieku chleba

Możemy oczywiście zakupić także mąkę orkiszową, w tym przypadku typ 630 to biały, najpopularniejszy rodzaj mąki, chleb sitkowy wykonany będzie z mąki typ 1400, czy też graham w tym przypadku typ 2000.

Warto zwrócić uwagę iż sklepy na zakwasie będą cięższe, Jeżeli weźmiemy do ręki bochenek chleba szybko możemy wyczuć jakiej jakości jest to wyrób, z pewnością chleby które są duże a jednak lekkie, będę raczej pieczywem niższej jakości. Zazwyczaj na sklepach pakowanych, możemy przeczytać jakie składniki zostały użyte do produkcji mąki, jakiego typu jest to pieczywo. Jeżeli jednak pieczywo nie posiada oznaczeń możemy zapytać sprzedawcy w sklepie, który powinien wiedzieć skąd pochodzi pieczywo, z jakiej piekarni, oraz jaka mąka została użyta do wytworzenia. Warto poszukiwać własnej ulubionej piekarni, może być to pobliska Piekarnia Poznań jak również wiele innych polskich miast z pewnością może zaoferować stare rodzinne piekarnie, w których możemy nabyć chleby produkowane według staropolskich receptur.

Artykuły jakie mogą Cię zainteresować:

Jak Doładować Konto Przez Internet?
Innowacyjne rozwiązania finansowe
Regały na wymiar
Obsługa prawna spółek
Piękny i praktyczny garnitur uszyty na miarę
Firma od zakładania ogrodów
Zdrowe starzenie się: Opieka nad osobami starszymi i utrzymanie sprawności
Dokładne i zawsze precyzyjne wyceny nieruchomości
Charakterystyka toczenia CNC w pigułce 
U kogo do tej pory wynajmowałeś koparki?
Odpowiednio realizowana dezynfekcja
Sprawdź tę świetną poradę dla alergików!

Hale produkcyjne

Nasze hale produkcyjne są nie tylko dostosowane do określonego procesu produkcji, ale poza tym również można o nich mówić, jako o bardzo bezpiecznych w użytkowaniu.

Hale magazynowe

Nasze hale magazynowe posiadają także bardzo zróżnicowane kształty, co oczywiście nie pozostaje obojętne dla potencjalnego klienta

Hale przemysłowe

Nasze hale przemysłowe są bardzo ściśle dopasowane do indywidualnych wymagań klienta, a tym samym produkujemy je dla bardzo zróżnicowanych sektorów rynkowych, na bardzo różne przeznaczenie

Artykuły na blogu

  • Flufenacet wycofany – alternatywy dla rolników w 2025 roku
  • Studia za granicą – od czego zacząć przygotowania
  • Kabiny prysznicowe – funkcjonalność i styl w nowoczesnej łazience
  • Dachówki ceramiczne – dlaczego warto je wybrać?
  • Elektromobilność na drogach: przyszłość transportu dostawczego

Kategorie artykułów

  • Biznes
  • Blog
  • Budownictwo
  • Dom
  • Finanse
  • Handel
  • Rozrywka
  • Turystyka
  • Uroda
  • Usługi
  • Zdrowie

Partnerzy

gsmzone.com.pl
amarokdesign.pl
walczak.net.pl

©2025 VIRMET Przemysław Strzylski | WordPress Theme by Superbthemes.com