Szybkie mieszanie ciasta to technika zyskująca na popularności w przemyśle piekarniczym.
Szybkość jest kluczem do wielu podstawowych zalet, które prowadzą do niezmiennie wysokiej jakości i niskich kosztów produkcji w wysokowydajnych piekarniach. Przede wszystkim oznacza to skuteczną kontrolę temperatury ciasta, co zapobiega przerastaniu i ma podstawowe znaczenie dla wydajnej obsługi na końcu. Docelowa temperatura ciasta wynosi zwykle 26 do 30 stopni Celsjusza.
Wydajne i szybkie mieszałki do ciasta
Możliwość ścisłej kontroli końcowej temperatury ciasta, niezależnie od zmian temperatury składników i poziomów energii, jest głównym ulepszeniem standardowego procesu mieszania. Obecnie stosuje się nowoczesne mieszałki do ciasta, które ulepszają pracę i wydajność piekarni o różnej wielkości, które oferują wypieki pszenne, razowe, wieloziarniste i mieszane, jak chleby, bułki, spody do pizzy, drożdżówki i wiele innych.
Krótkie cykle mieszania i zautomatyzowane dozowanie składników dają decydującą przewagę. Ponieważ proces mieszania jest szybki, a wielkości partii małe dla danej wydajności, każda partia jest przetwarzana przez rozdzielacz i urządzenie do formowania przed rozpoczęciem znaczącej fermentacji lub gazowania. Pomaga to osiągnąć dokładną kontrolę wagi i spójną teksturę, a także łatwiejszą obsługę w procesach formowania bez marnotrawstwa, gratyfikacji i przestojów spowodowanych gazowaniem ciasta.
Zwiększając ciśnienie w misce w pierwszej fazie mieszania, mieszałka do ciasta dodaje więcej powietrza, dostarczając tlen wzmacniający działanie kwasu askorbinowego. Poprawia to rozwój i retencję gazu w cieście. Próżnia na późniejszych etapach pozwala na bardzo precyzyjną kontrolę nad wielkością pęcherzyków w cieście w celu udoskonalenia struktury miękiszu gotowego produktu. Proporcja zastosowanego ciśnienia i podciśnienia określa, czy konsystencja ciasta jest bardziej zwarta, na przykład w przypadku bułek, czy też otwarta, jak w bagietkach. Ponieważ te proporcje są po prostu zmienione, łatwo jest przejść na inny produkt. Można wygenerować szereg tekstur, dzięki czemu szybki proces mieszania jest idealny dla wielu produktów. Szybka zmiana produktu to korzyść dla każdej piekarni, szczególnie tam, gdzie każdego dnia potrzebne są różnorodne produkty.