Większość osób, które rozpoczynają dietę bezglutenową, czy to ze względów zdrowotnych, czy ze względu na popularność takiego sposobu odżywiania, z pewnością zauważa, że czasem brakuje im pewnych potraw, na przykład chleba.
Możemy oczywiście wybrać chleb bezglutenowy, ale ciężko jest znaleźć taki, który nie kruszy się i nie jest zbyt ziarnisty. Dodatkowo pieczywo bezglutenowe, które jest smaczne i aromatyczne oraz na długo zachowuje świeżość, to dodatkowe wyzwanie. Niewiele piekarni specjalizuje się w wypieku takiego chleba, ale z pewnością warto zadać sobie odrobinę trudu i znaleźć taką, która ma szeroki wybór pieczywa odpowiedniego nie tylko dla osób zmagających się z celiakią, ale także z cukrzycą. Jak wiadomo choroby takie mogą występować razem u jednej osoby i są w pewien sposób powiązane, a leczy się je głównie dietą bezglutenową, a przynajmniej łagodzi nieprzyjemne objawy trawienne. Obecnie wielu specjalistów związanych z branżą żywieniową stara się opracować nowe alternatywne opcje dla chleba pszennego i na zakwasie, których nie mogą spożywać osoby cierpiące na celiakię lub stosujące dietę bezglutenową. Jeśli chodzi o chleb bezglutenowy, lub jakikolwiek inny chleb, wszystkim z pewnością wiadomo, że domowy chleb jest lepszy od kupowanego w sklepie. Jednak nie każdy ma czas i umiejętności niezbędne do samodzielnego przygotowania pieczywa.
Jeszcze kilka lat temu niewielka ilość produktów bezglutenowych na rynku nie oferowało zbyt wiele pod względem smaku ani tekstury.
Na szczęście producenci pieczywa dostrzegli potrzeby konsumentów i coraz więcej piekarni oferuje szeroki wybór smacznego chleba i bułek bezglutenowych, zobacz co oferuje piekarnia bezglutenowa Łódź. Możemy nawet znaleźć w sprzedaży specjalne mieszanki i mąki do wypieku takiego pieczywa w domu. Współczesne pieczywo bezglutenowe nadaje się nie tylko na kanapki, ale także jako dodatek do zup czy sałatek, a niektóre rodzaje można jeść po prosty z oliwą czy masłem. Smak i konsystencja jest najważniejszym powodem, dla którego ludzie wybierają takie, a nie inne produkty spożywcze. Jeśli chleb jest suchy, twardy i smakuje jak papier, z pewnością nie będzie się cieszył popularnością wśród klientów. Używanie zdrowych, pełnoziarnistych, i całkowicie naturalnych składników do produkcji pieczywa bezglutenowego będzie z pewnością przepisem na sukces i uznanie konsumentów. Dodatkowo można oferować pieczywo dla osób zmagających się z cukrzycą, czy alergiami pokarmowymi, przykładowo na orzechy czy nabiał. Występują one częściej, niż można by się spodziewać, a niewiele piekarni oferuje dla takich osób odpowiednie pieczywo. Chleb bezglutenowy oznaczał kiedyś cienkie kanapki, a jeśli jedliśmy je w pracy przy biurku, rozsypały się po całej klawiaturze. Ale teraz, gdy jedzenie bezglutenowe jest coraz bardziej popularne, od kilku lat firmy spożywcze w końcu znalazły sposób na stworzenie chleba wolnego od pszenicy i zanieczyszczeń krzyżowych, który naprawdę można ze smakiem jeść. W rzeczywistości dzisiejsze opcje produktów bezglutenowych dostępnych w sklepach i piekarniach dają osobom na diecie bezglutenowej szeroki wybór. Nie trzeba już jeść tylko ryżu, kukurydzy i komosy ryżowej w pieczywie, co każdemu szybko się znudzi i nie każdemu odpowiada pod względem smaku i tekstury. Niezależnie od tego, czy cierpisz na celiakię, czy po prostu szukasz sycącego, zdrowego chleba bez glutenu, różnorodne pieczywo bezglutenowe Katowice oferowane przez specjalistyczne piekarnie, zaspokoi ochotę na kanapki każdego smakosza. Taki chleb ma odpowiedni smak, konsystencję i chrupkość z nasion słonecznika, dyni i złocistego siemienia lnianego. Ponadto dobrej jakości chleb z ziarnami i nasionami zapewnia odpowiednią ilość błonnika i białka, co trudno znaleźć w pieczywach bezglutenowych. Wybieraj pieczywo, które zawiera takie składniki, jak gryka, proso, quinoa, chia, brązowy ryż czy amarantus. Czasami ludzie niepotrzebnie skupiają się na tym, czego nie mogą jeść, zamiast odkrywać szeroką gamę wciąż dostępnych opcji.